Historia

Föräldrakooperativet Småtrollen består av två förskolegrupper som heter Grankotten och Tallkotten. Vi startade den 1 augusti 1995. Både lärare och lokaler övertogs från det kommunala Trollebo daghem och vi är än idag kvar i samma lokaler.

Hönshuset som blev kaninhus

Redan under den kommunala tiden hade vi funderingar på att kunna ha ett hönshus. När förskolan så blev ett kooperativ kunde det äntligen förverkligas.

Då vi under många år haft en äggkläckningsmaskin och fött upp kycklingar och en och annan kalkon samt några ankor så var vår förhoppning att kunna placera några av framtidens avkommor i ett eget hönshus.

När vi hade pratat med miljöförvaltningen om hur vi skulle gå till väga för att få bygga så var nästa steg att utforma en enkät som skulle lämnas ut till alla föräldrar. När det var gjort var det dags att göra en ritning på hur vi ville att vårt hönshus skulle se ut. Vi var tvungna att följa vissa normer så att hönorna skulle få det så bra som möjligt. Vi ritade och pusslade ihop det med hjälp av böcker och några bekanta som vet hur det ska vara. Sedan var det dags att skicka in och hålla tummarna!! När vi samlade in enkäten fick vi stort gensvar så det kändes jättekul att arbeta vidare. Efter en besiktning fick vi klartecken att bygga av miljöförvaltningen. Kul!!!!

Nu är vi nästan i mål! Efter en diskussion med Tomas vår hönshus byggare om hur mycket det skulle kosta så var det dags för grunden till hönshuset att läggas även bokstavligen. När vi stängde för semestern stod huset med takpannor, ofodrat och utan ytterkläder juli 1999.

Hönorna flyttade in torsdagen den 31 augusti 2000. Kerstin och Annika åkte och hämtade hönorna i Ucklum samma dag. Fredagen den 1 september hade vi dop av hönorna och ett litet kalas med barnen. Officiell invigning av hönshuset hade vi på vårt 5-årsjubileum torsdagen den 14 september 2000.

På grund av fågelinfluensans härjningar så beslutades våren 2006 att det var för svårt att behålla hönorna. Som ett av barnen uttryckte det: “Hönorna fick en spruta så att de somnade, och när de vaknade var de döda!”. Hösten 2006 kom flyttade kaninerna Törnrosa och Tess in i före detta hönshuset som numera är ett kaninhus.

Kaninhuset har därefter hunnit husera en rad kaniner. I kaninhuset bor för tillfället Zelda och Lakrits. Det är mycket uppskattade av barnen och såklart är det extra kul när man får vara ansvarsbarn och mata och göra rent inne hos kaninerna.

Kaninhuset med dess lilla utebur syns i bakgrunden av barnvagnarna

Kaninhuset med dess lilla utebur syns i bakgrunden av barnvagnarna

Logga in för föräldrar